Telefonisch contact
072 2029166
Whatsapp
0612148480

Manipuleren van wervels

Veel mensen vragen vaak: Wat is kraken nu precies? En waar komt dat geluid vandaan? Ik sta scheef kan mijn rug worden rechtgezet?

Er bestaan veel verkeerde opvattingen over het kraken van de rug.

Wat is “kraken”?

In de manuele therapie spreken we over een speciale techniek waarbij een behandelaar (manueel therapeut, chiropractor, osteopaat e.d.) een gewricht manipuleert. Hierbij is er vaak een duidelijk hoorbare knak in een synoviaal gewricht. Dit geluid ontstaat doordat 2 gewrichtsoppervlaktes snel uit elkaar bewegen waardoor er een vacuüm gecreëerd tussen de gewrichtsoppervlaktes in het gewrichtsvloeistof. Hierdoor vormen zich kleine luchtbelletjes in het gewricht. Het vormen van de luchtbellen geeft het krakende effect. Het kraken noemen we een cavitatie.
Het kraken kan dus in vrijwel alle synoviale gewrichten maar gaat vrij eenvoudig in bijvoorbeeld de gewrichten van de vingers.

Voorbeeld duimgewricht:                        (Jonas AR, 2014)
Pre-manipulatief                                                                      Post-manipulatie

 

Hoe kan een manipulatie helpen?

Belangrijk om hierbij te weten is wat is de reden waarom er gekraakt wordt. Wat is de achterliggende gedachte en wetenschappelijke bewijskracht hiervan? Dit is een lastige want een manipulatie heeft diverse effecten. De belangrijkste effecten zijn:
- Pijn dempen
- Verbetering geven van mobiliteit

Er zijn  biomechanische en neurofysiologische verklaringsmechanismes die aangeven dat manipulaties zowel pijn dempend als een verbetering van functie kunnen geven.

 

Referenties

Jonas AR. (2014). Ultrasound imaging of the trapeziometacarpal articular cavity to investigate the presence of intraarticular gas bubbles after chiropractic manipulation. J. Manipulative Therapy.